Losta Sahil Evi
Selimiye

Muğla´nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye Köyü, Hisarönü Körfezi´nin incilerinden biri. Antik çağda ismi Hydas olan köy, sonraları Losta ismini taşımış. Günbatımında dağların arkasında kaybolan güneş etrafı kırmızı tonlarına boyadığı için köye "Kızılköy"de denmiş.

Losta Sahil Evi

Bozburun Yarımadası´nda Loryma Kaisareia, Kastabos, Erine, Bybossos gibi antik yerleşimlerden biri olan Hydas (Selimiye), Arkaik döneminden kalma kalıntıya sahip. Çevrede biri Selimiye´nin en yüksek tepesinde, diğeri Sarıkaya Tepesi´nde, sonuncusu ise Kızılköy Mahallesindeki Aşarkale olmak üzere üç kale kalıntısı bulunuyor. Koyun güneydoğu tepelerinde Hellenistik çağdan kalma sur kalıntıları özellikle yabancı turistlerin ziyaret yerleri. Güney kısmında kare planlı mezar anıtı, kıyıdan 100 metre açıktaki Selimiye´ye yaklaşan teknelere yol göstermek amacıyla inşa edilmiş gözetleme burcu ve deniz feneri, manastır ve tiyatro turistik amaçlı gezi yerlerini oluşturuyor. Günümüze dek gelebilmiş eserlerden başka üç yıldır bölgedeki batıklarda araştırma yapan A.B.D´li sualtı arkolog bilimadamları batıktan çıkardıkları malzeme ve anforaları Bodrum sualtı müzesinde sergiliyorlar.

Çevrede Görülecek Yerler

Losta Sahil Evi
Hisarönü Körfezi´nde günübirlik turlara katılırsanız, ilk durak "Kamelya Adası". Selimiye çıkışından itibaren çok ilginç bir kaya yapısına sahip tepeleri solunuzda bırakıp 45 dakika süren deniz yolculuğuyla ulaştığınız Kamelya adası sahili, yatların tercih ettiği içilesi temizlik ve berraklıkta bir denize sahip. 30 metre dip görüşe imkan veren denizin sahilinde her yaşta insanın tırmanabileceği seviyede bir manastır var. Siyah, beyaz, gri deniz taşlarından döşenerek yapılmış manastır tabanındaki dev mozaik, üzerine yatıp tarihle bütünleşmek isteyen turistlerle dolu. Her açıda başka güzellikler sunan ada, fotoğraf tutkunlarının kolay ayrılamayacağı özellikler taşıyor.

Aşk Adası "Dişlice"

Losta Sahil Evi
Tekneler hareket ederek bir başka adaya, "Dişlice"ye de geçiyorlar. "Keşke daha önce görseydim" dedirttiren vahşi cazibeye sahip ada, denizden çıkmış diş diş görünümüyle adeta alt damağı andırıyor. Anıt kayalarla dolu, ortasından geçit veren ada, yıllar süren sarı-turuncu bazı yosun türleri ile kaplı renkli bir görünüm kazanmış. Volkanik labirentlere sahip Dişlice Adası´na, aralarındaki girintilerle gizlenmeyemüsait oluşu nedeniyle "Aşk Adası" deniliyor. Adanın Bencik yönüne bakan arka yüzü, durgun koylara ve minik plajlara sahip. Günübirlik tekne ve yatların deniz molası verdikleri koylar, gelenler getirdikleri çöp ve ambalajları beraberinde götürdükleri için henüz kirlenmemiş.

Ancak hatırlatmak gerekir ki, fotoğraf tutkunları yükseklere tırmanmak isterlerse lastik ayakkabı giyip çok dikkatli olmalılar. Günübirlik turlarda Kamelya ve Dişlice Adası´ndan başka "Antik Batık Mevkii", Balıkaşıran Bencik, İnbükü, Keçibükü, Orhaniye, Kızkumu, denizden görebileceğiniz yerler. Bayır Köyü, anıt ağaçlar, Turgut Köyü´nün şelalesi, çiftlik sahili, Bybossos antik kalıntıları yine bir saat içinde karadan ulaşılabilen yerler arasında.